"עד האיחוד": תערוכה היסטורית ונדירה על הקמת הוד השרון

הצצה היסטורית ונדירה אל שורשיה של הוד השרון, דרך עיניהן של ארבע מושבות קטנות שהתאחדו לעיר אחת משגשגת

עד האיחוד תערוכה היסטורית ונדירה על הקמת הוד השרון
תערוכה היסטורית ונדירה על הקמת הוד השרון

"עד האיחוד": תערוכה יוצאת דופן שמספרת את סיפורן של ארבע מושבות קטנות, נפרדות אך קרובות, שהפכו לעיר אחת מהמבוקשות בישראל. התערוכה ההיסטורית תתקיים ב-19.5 בבית יד לבנים – הספרייה העירונית ותציג את סיפורן של המושבות מגדיאל, רמתיים, הדר ורמת הדר מראשית הקמתן ועד לאיחוד הרשמי בשנת 1964.

חנה כספי הרצמן, אוצרת התערוכה, שופכת אור על תהליך בלתי נפרד ומוצלח שהתרחש בשנותיה הראשונות של מדינת ישראל, מה שהפך ארבע מושבות לחזון אחד.

תהליך ההקמ

המושבות מגדיאל, רמתיים, הדר ורמת הדר הוקמו במשך שנות ה-20 וה-30 של המאה ה-20, בתקופות שונות לפי קבוצות עולים בעלי אידיאולוגיות מגוונות. כל אחת מהן פעלה כרשות עצמאית, עם מערכת חינוך נפרדת, מועצה משלה, תשתיות ומוסדות קהילתיים. עם השנים, קירבתן הגיאוגרפית והאינטרסים השותפים הולידו שיתופי פעולה בתחומים כמו חינוך, ביטחון ותחבורה.

בשנות ה-50 החל להתגבש הרעיון לאחד את ארבעת היישובים לרשות אחת. המטרה הייתה לפעול בצורה יעילה יותר עם אתגרי האזור – גידול האוכלוסייה, צורך בפיתוח תשתיות, מערכות ביוב, תברואה וחינוך. האיחוד בוצע בשלבים, וב-1964 השלם שלם האיחוד – והמועצה המקומית הוד השרון נולדה.

הצלחה שמעבר למילים

כפי שניתן יהיה לחזות בתערוכה, האיחוד לא רק הצליח – הוא הפך לדוגמה מובהקת של תהליך שעיצב קהילה חדשה בעלת זהות משותפת. לאחר האיחוד, החלה תנופת פיתוח מואצת: הוקמו אזורי תעשייה, שודרגו מוסדות החינוך, נבנו תשתיות מודרניות והאזור עבר שינוי משמעותי במעמדה ובמראהו.

במבט לאחור, תהליך האיחוד של הוד השרון משקף מידע רב ואת רוח התקופה – שילוב של יוזמה מקומית, ציונות מעשית ורצון לבנות עתיד טוב יותר לילדים ולנכדים.

בעיריית הוד השרון קוראים לתושבים להגיע ולראות כיצד הכל התחיל – מהרפת הראשונה ועד לגן הילדים המיתולוגי.

התערוכה עצמה מחולקת לארבעה נושאים מרכזיים, כל אחד מהם מציג פן ייחודי המושבות: הגנה על הבית – מוצגות דמויות וסיפורים של לוחמים מקומיים, אנשי "ההגנה" וארגוני ביטחון שפעלו בשטח להגן על היישובים מפני התקפות מבחוץ, בעיקר מכפרים ערביים סמוכים. חלקם סיכנו את חייהם ונפלו בזמן מילוי תפקידים – גיבורים אלמונים של התקופה.

המבנים ההיסטוריים – תצוגה של מבנים ששרדו עד היום ומשקפים את האדריכלות והחיים הפשוטים אך העיקשים של המושבות. מבנים אלו היום לסמלים מקומיים וממשיכים לספר את הסיפור גם.

עבודה, מלאכה וחקלאות – תצוגה של חיי היומיום של התושבים, החל מהאיכרים שעיבדו את האדמה ועד לבעלי המלאכה והסוחרים שבנו חיי כלכלה מקומית משגשגת. מוצגים כלים, תמונות וסיפורים אישיים על מקצועות שכמעט ונעלמו מהעולם.

הגננת בגן הילדים – מפתיע לגלות עד כמה הייתה דמות הגננת במושבות. התערוכה מוקדשת לדמויות החינוכיות המרכזיות שגידלו דורות של ילדים, סיפקו ביטחון רגשי ותרמו לעיצוב הקהילתי של המקום.

כיום, הוד השרון היא עיר פורחת, בעלת איכות חיים גבוהה, שטחים ירוקים רבים, מוסדות חינוך מתקדמים ומרכזי תרבות מגוונים. אך מתחת לשכבות הפיתוח, הפארקים והבניינים – מסתרים סיפורים של אנשים, חלוצים, לוחמים, גננות ובעלי מלאכה שהניחו את היסודות של העיר.

תערוכת "עד האיחוד" היא הזדמנות נדירה עבור תושבי העיר -צעירים וותיקים כאחד – לעצור לרגע, להביט לאחור, ולחגוג את הדרך הארוכה שעשו יחד כקהילה.

 

כתבות קשורות

תגובה אחת

  1. ,דליה הגב

    מעניין מאוד
    כדאי מאוד שבבית יסודי ילמדו על העיר והקמתה.
    חלק לא קטן משורשים

השארת תגובה

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן