12 דקות לקח לנו למצוא חניה ברחוב הבנים כדי לערוך משאל רחוב קצר בנושא חניה. הנתון הזה לבדו אומר הכל, אבל בכל זאת מה יש לסוחרים ולתושבים לומר בנושא מצוקת החניה, חניות נכים ובעיקר על הסדר החניה החדש שיכנס לתוקפו ב-1 ינואר 2025?
על פי החוק, על העיריות לעדכן את מדיניות החניה שלהן ולהגדיר אזורי חנייה ומתחמים בהתאם להנחיות שהתקבלו כחלק מהחוק. בנוסף, עליהן לגבות תשלום עבור חניית תושבות ותושבים באזורים שאינם אזור מגוריהם.
תושבות ותושבי העיר יוכלו לחנות ללא תשלום במרבית אזורי העיר, וכן יזכו לתעריף מוזל ב-30% מתושבי חוץ (המקסימום המותר על פי חוק ההסדרים), באזורי המסחר והתעסוקה והמרכזים העירוניים.
כל תושבות ותושבי העיר יהיו זכאיות וזכאים לתו חניה לרכבם (שני תווים לכל היותר עבור משפחה). תווי החניה לכלי הרכב יעודכנו באופן דיגיטלי במערכת המחשוב העירונית ובמסופונים שבידי פקחיות ופקחי התנועה ולא יהיה צורך להדביקם על שמשת הרכב. התווים יהיו בתוקף ל-5 שנים ולא יידרש תשלום עבור הנפקת התו.
תעריף שעתי לתושבות ותושבי העיר באזורי מרכז עירוני – 7.90 שקל. תעריף שעתי לתושבות ותושבי חוץ – 11.30 שקל. תעריף יומי/חודשי 35 שקל באזורי התעסוקה נווה נאמן/גיל עמל.
חניות אקספרס – חניות אלו נמצאות באזורי מסחר והינן ללא עלות למשך 45 דקות. חניות האקספרס יאפשרו לכן ולכם לערוך סידורים וקניות באזורי מרכז העירוני מבלי לשלם עבור חניה.
דוד, נהג מונית ותיק, אומר כי "בהוד השרון יש מצוקת חניה קשה. צריך לפתור את זה. עד שאתה מעלה את הלקוח אתה יכול לחטוף דוח ממצלמה. זה מאוד קשה. יש אנשים עם הליכונים, שלוקח להם יותר זמן לעלות וצריך להתחשב בזה. פעם אחת קיבלתי דוח לא מוצדק בנושא הזה, אבל לשמחתי התחשבו בי וביטלו את הדוח".
מה אתה חושב על ההסדר החדש?
"אני לא חושב שזה הוגן להגביל את זמן החניה. זו בעיה רצינית".
רוני ברוביץ מפרחי רון אומר כי "יש בעיית חניה, אבל זו בעיה ארצית, לא רק בהוד השרון".
לדבריו, כדי להקל על הלקוחות שמגיעים לחנות הוא מוציא את העציצים והפרחים עד לפתח הרכב.
אור דניאל, הבעלים של "אירו סושי", אומר כי "חייבים למצוא פתרון לחניות כי יש לקוחות שחונים ממש רחוק כדי להגיע אליי וזה פוגע בעבודה. קראתי בפייסבוק על הסדר החנייה החדש ל-45 דקות, אבל לדעתי זה לא מספק. עד שאנשים נכנסים, יושבים, מזמינים, מקבלים את האוכל זה יותר משעה".
עד כאן חניות רגילות, אבל מה לגבי חניות נכים? לרגל חודש המודעות לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות, שמצוין בדצמבר, פורסם השבוע דוח של עמותת אור ירוק על חניות נכים ממנו עולה כי 52,514 דוחות רשמו במשטרת ישראל לנהגים שחנו במקום חניה השמור לנכה בחמש השנים האחרונות (2023-2019): כ-10 אלפים בממוצע בכל שנה.
העיר המובילה בדוחות אלה היא ירושלים עם 382 דוחות בשנת 2023. בכפר סבא ניתנו 88 דוחות בגין חניה בחניית נכים, ברעננה 65 דוחות ובהוד השרון רק 25 דוחות בגין עבירה זו.
יגאל שחם, נכה מהוד השרון, אומר כי "אני חייב לומר שאני לא נתקל בבעיות למצוא חניית נכים. בתל אביב זה קשה".
קרה לך שנתקלת באנשים שהם לא נכים שחונים במקום של נכה? ואם כן מה אמרת להם?
"לא נתקלתי בזה. לפעמים אם יש לי ספק אני בודק את המספר של הרכב באתר כדי לוודא שיש לו תו נכה. הבעיה היא שהרבה מאוד אנשים מקבלים תו נכה בניגוד לדין. מה אעשה אם אני אתקל במישהו כזה? אני אגיד לו חמודי, תשתדל שבפעם הבאה זה לא יקרה כי אנחנו לא במצב שאנחנו יכולים ללכת מכות".