"חמניות" הינה העמותה היחידה בישראל המספקת תוכניות תמיכה ליתומים, ובמקביל מייצרת שינוי מדיני, חברתי ותודעתי כלפי יתומים. בישראל חיים כיום כ-30,000 ילדים ובני נוער יתומים הנעדרים עורף תמיכה מוסדר. יתומים ויתומות חווים תחושת בדידות, געגוע להורה, ולעיתים תכופות דוחק כלכלי. ללא מענה ראוי, הם סובלים מרגשות אשם, קושי ביצירת מערכות יחסים משמעותיות, נטייה להרס עצמי ואובדנות, וסיכון מוגבר להתמכרויות והתנהגות מסכנת. בהיעדר מענה ממשלתי, יתומים, יתומות ומשפחותיהם נותרים לבדם בעיתם הקשה ביותר.
יובל לוי, מנהלת סניף הוד השרון מספרת על המקום הכי בטוח ומכיל שמסייע לאותם ילדים ששכלו את אמם או אביהם ומאפשר להם להביע את כאבם, מחשבותיהם ורגשותיהם.
"אבי נפטר מדום לב כשהייתי בת 12. הסביבה שבסך הכל רצתה לעזור, גרמה לי להרגיש חריגה משאר הילדים ולתחושה שמרחמים עליי. כשבגרתי החלטתי לסייע ליתומים אחרים להתמודד עם המשבר מתוך ניסיוני".
לוי, שמתחילה את שנתה השלישית כאחראית מרכז עמותת "חמניות" בסניף הוד השרון – עברה להתגורר בעיר. לדבריה העמותה מספקת תמיכה לילדים, להורה שנותר וגם לאופוטרופוסים – במידה והילדים איבדו את שני הוריהם.
"במסגרת עמותת 'חמניות נעורים' מתקיים מדי שבוע מפגש של קבוצת חברים קבועה עם מדריך קבוע, שבמהלכה עושים המון דברים ביחד: אנחנו מספרים על השבוע שהיה בבית ספר, משתפים במאורעות היום שעבר עלינו, מציירים, שרים, רוקדים, משחקים ואוכלים. בפעילויות אנחנו לומדים על עצמנו ועל החברים שאיתנו ובונים יחסי אמון וקרבה. אם בא לנו, אנחנו גם מדברים על ההורה שאיבדנו, אבל רק אם נרצה. כל פעילות בכל אחד מסניפי הפעילות שלנו (ויש לנו כבר עשרה!), מלווה על ידי אשת טיפול שעוברת הכשרה ייחודית ורכזת מקצועית, ואת פעילות הסניף עצמו מלווים מדריכים יתומים בוגרים שלנו".
לוי מציינת כי בדיון האחרון בכנסת, אודות יתומים במדינת ישראל, חברי הכנסת אלי אלאלוף וקרין אלהרר אמרו כי: ליתומים בארץ אין הכרה, אין מעמד ואין מעטפת, איש לא מתייחס אליהם ולא נותן מענה לצרכיהם. "אל הוואקום הזה מכוונת "חמניות" את פעילותה, מתוך שאיפה להוות בית ליתמות בישראל.
"אנחנו מזמינים ילדים ובני נוער שאיבדו הורה להצטרף למפגשים שבועיים שמטרתם לאפשר צמיחה מתוך האובדן. אצלנו מותר הכל – לשמוח, לצחוק ולדבר על האובדן. אבל רק אם רוצים. כל אחד ואחת בזמן ובקצב שלהם. יש לנו עשרות סניפים כשהוד השרון היה הראשון שנפתח. המפגשים נערכים אחת לשבוע. לצערנו לא כולם מכירים אותנו ואנחנו קוראים לכל מי שאיבד את הוריו להצטרף".
כמה ילדים ובני נוער מגיעים אליכם?
"בשנה שעברה השתתפו בקבוצה 17 ילדים ובני נוער. השנה הצטרפו רק 8. יש לנו שתי קבוצות אחת של ההורים ואחת של הילדים. ההדרכות נעשות עם צוות מקצועי שנותן מענה להורים בכל הקשור למצב החדש שנכפה עליהם, הילדים מוצאים אוזן קשבת, מקום לפרוק בו את הרגשות שלהם מבלי להרגיש חריג ואף ליצור חברויות חדשות. אנחנו פועלים ומסתייעים במחלקת הרווחה של עיריית הוד השרון. אני מאמינה שכעת כשאנחנו נמצאים בעתה של מלחמה – יותר ילדים והורים יזדקקו לשירותנו לצערי".
דניאל (16) חניכה בסנף הוד השרון מספרת על תרומת העמותה: "חמניות זה המקום שבו אני מרגישה כמו כולם ומבינה שיש עוד ילדים כמוני. בחמניות אני יכולה להיות מי שאני, מבלי לפחד מהתגובות. בזכות חמניות הבנתי כמה אני חזקה ושאני יכולה לחיות עם הכאב ובלי אמא שלי".
איך משכנעים ילד להגיע לפעילות?
"אנחנו מאמינים שחשיפה איטית לקיומה של הקבוצה יכולה לגרום לילד להתעניין. אחד הפתרונות שאנחנו מציעים הוא לתת לילד/ה לצפות בעמוד האינסטגרם של העמותה או בסרטונים המופיעים באתר, או לקבוע ללכת ביחד עם חבר/ה יתומ/ה למפגש הראשון".
כיצד ניתן להצטרף אליכם?
"הסניף שלנו ממוקם בסוף רחוב הבנים. ני שרוצה להצטרף יכול להשאיר פרטים באתר חמניות, למצוא אותנו דרך השתות החברתיות ובנוסף ליצור עמי קשר בטל 0546844542".